WAT IS PSYCHOSOMATISCHE THERAPIE?

Psychosomatische oefen- en fysiotherapie in een notendop

Psychosomatisch oefen- en fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op lichaam én geest. Onze therapeuten  helpen cliënten en collega behandelaars om inzicht te krijgen in de wisselwerking hiertussen.

DE BASIS VAN PT

Wat is psychosomatische oefen- en fysiotherapie?

Psychosomatische oefen- en fysiotherapie richt zich op de behandeling van onbegrepen klachten (bijv. pijn en vermoeidheid) en klachten die te maken hebben met spanning en/of stress. De psychosomatisch oefen- en fysiotherapeut behandelt vanuit de overtuiging dat fysiek en mentaal welbevinden nauw aan elkaar verbonden zijn en kijkt binnen onderzoek en behandeling naar de gehele mens.

DE BASIS VAN PT

Connectie fysieke & mentale gezondheid

De samenhang tussen lichamelijke klachten en/of psychische overbelasting is soms niet helemaal duidelijk, maar in veel gevallen is er sprake van psychische of lichamelijke overbelasting. Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen en druk op de borst.

Vind UW PRAKTIJK
INHOUD VAN PSYCHOSOMATISCHE THERAPIE

Wat kunt u verwachten van psychosomatische oefen- en fysiotherapie?

1. INTAKE

De therapie zal altijd beginnen met een intake waarin u een gesprek aangaat over de klachten, hoe u deze ervaart en de invloed die ze hebben op u als persoon en uw dagelijks leven.

2. DOELEN STELLEN

Aan de hand van de inzichten uit dit gesprek bespreekt u samen welke verandering en doelen haalbaar zijn. Vermindering van klachten kan zo’n doel zijn, maar ook een andere omgang met de bestaande klachten.

3. SAMEN AAN DE SLAG

Daarna gaat u samen met uw behandelaar actief aan de slag met de gestelde doelen. Dit kan naast een heldere uitleg over spanning, stress of pijn onder andere bestaan uit: Ademhaling- en ontspanningsoefeningen, oefentherapie, aandachtsoefeningen, oefeningen gericht op energieverdeling en opbouw van activiteiten.

4. EVALUATIE & LANGE TERMIJN

De psychosomatisch oefen- en fysiotherapeut werkt altijd nauw samen met andere disciplines zoals; huisartsen, praktijkondersteuners en medisch specialisten in het ziekenhuis. Zo kan het beste behandelplan die voldoet aan de behoeften, doelen en kunnen van de cliënt worden samengesteld.

MAAK EEN AFSPRAAK

Vind een praktijk
bij u in de buurt

Topsportzorgcentrum Het Omnium

Inter-Fysio

Revalidatie Friesland

Spectrum Leeuwarden

Fysio de Tille

Fysiotherapie de Rietlanden

Fysiotherapie Health Emmen

Fysiotherapie Emmermeer

Oefentherapie Zuidwolde

Oefentherapie de Elbe

Mensense, psychosomatiek en reïntegratie

Oefentherapie Borger

PrengerHoekman

PrengerHoekman

Fysiotherapie Mantinghcentrum Stadskanaal

Fysio De Cirkel

Beatrixoord Pijnrevalidatie

Inter-fysio

Inter-fysio

Fysiotherapie Zuidwolde

MAAK EEN AFSPRAAK

Vind een praktijk
bij u in de buurt

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.